Η βελτιστοποίηση ιστοσελίδας, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, αποτελεί ίσως την πιο σημαντική διαδικασία για την σελίδα σας. Κατά πάσα πιθανότητα κάποιος αυτήν τη στιγμή αναζητά στην Google τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρετε.
Ο σκοπός βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας σας μπορεί να έχει έναν απώτερο σκοπό: Να εμφανίζεστε στις πρώτες θέσεις των μηχανών αναζήτησης. Η διαδικασία αυτή γίνεται μέσω προώθησης ιστοσελίδας S.E.O. Το Seo σας βοηθά να παραμείνετε ανταγωνιστικοί στην Google, εξασφαλίζοντάς σας υψηλότερη οργανική κατάταξη. Έτσι, οι πελάτες βρίσκουν και επιλέγουν εσάς και όχι τους ανταγωνιστές σας, αυξάνοντας κατά αυτό τον τρόπο τις οργανικές σας πωλήσεις. Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά μιας ιστοσελίδας αποτελεί η ταχύτητα φόρτωσής της. Κανένας επισκέπτης δεν μένει ευχαριστημένος από μία αργή ιστοσελίδα.
Βελτιστοποίηση ιστοσελίδας – seo γιατί;
Η περιήγηση του χρήστη πρέπει να είναι εύκολη διαδικασία. Το γεγονός αυτό δημιουργεί την ανάγκη να βελτιστοποιούμε την ιστοσελίδας μας συνεχώς επιταχύνοντας την ταχύτητα φόρτωσής της. Εάν και εσείς αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας ή του Eshop που διαθέτετε, δείτε τα 4 βασικά tips, με τα οποία μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τη δική σας ιστοσελίδα για να γίνει έως και 70% γρηγορότερη:
1. Αναβαθμίστε το Web Hosting
Η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων ξεκινά από την ταχύτητα του Web Hosting, την επεξεργαστική ισχύ και τη μνήμη RAM που έχετε δεσμεύσει στο πακέτο φιλοξενίας ιστοσελίδων που έχετε αγοράσει. Οι παράγοντες αυτοί κρίνουν το πόσο γρήγορα θα τρέξει, τόσο το site σας, όσο και όλες οι επιμέρους υποσελίδες του. Εάν η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας αυξάνεται ολοένα και περισσότερο τότε θα πρέπει να σκεφτείτε τη μετάβαση σε VPS (Virtual Private Server). O VPS είναι έναν αποκλειστικός εικονικός server, ο οποίος φιλοξενείται μέσα σε έναν γονικό dedicated server. Αυτό μας εξασφαλίζει αυτονομία στο site μας το οποίο δεν επηρεάζεται από άλλα site που φιλοξενούνται στον ίδιο χώρο.
2. Minify JS και CSS αρχεία για βελτιστοποίηση ιστοσελίδων
Ξεκινήστε την σάρωση της ιστοσελίδας σας με το εργαλείο Google Page Speed Insights . Το Google Page Insights αναλύει την σελίδα μας και μας εμφανίζει όλες τις προτεινόμενες βελτιώσεις που απαιτούνται σε τεχνικό επίπεδο. Ένας από τους βασικότερους τρόπους βελτιστοποίησης είναι η «ελαχιστοποίηση του κώδικα» των αρχείων CSS και JS.Περιορίζοντας το μέγεθος των αρχείων CSS και JS, επιτυγχάνεται η βελτιστοποίηση ιστοσελίδας ελαττώνοντας σημαντικά τον χρόνο φόρτωσής της. Υπάρχουν πολλοί οδηγοί στο web για το πώς να κάνετε minify τα css και js αρχεία. Επιπλέον, υπάρχουν και plugins στο WordPress όπως το Autoptimize.
3. Αφαιρέστε τα περιττά γραφικά και περιορίστε το μέγεθός τους
Το γραφικό περιβάλλον και, ειδικότερα, το πλούσιο γραφικό περιβάλλον έχει ως στόχο να αυξάνει την τελική εμπειρία του χρήστη κατά την περιήγησή του σε έναν ιστότοπο και όχι να την μειώνει. Εάν ωστόσο, το γραφικό περιβάλλον δημιουργεί μία αίσθηση “κορεσμού” και καθυστερεί υπερβολικά τη φόρτωση της ιστοσελίδας και κατ’ επέκταση την εμπειρία του χρήστη, μάλλον θα πρέπει να κάνετε κάποιες θυσίες προς όφελος της ταχύτητας και να απλοποιήσετε το γραφιστικό περιεχόμενο, όσο κι αν δεν θέλετε να το αφαιρέσετε. Το minimal design σε ένα website θα σας βοηθήσει να συνδυάσετε έξυπνα και φιλικά γραφικά με μειωμένη ταχύτητα φόρτωσης. Σκοπός σας είναι να φτάσετε ένα βήμα πιο κοντά στη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας.
Επιπλέον, το μέγεθος των εικόνων παίζει εξίσου καθοριστικό ρόλο στην ταχύτητα φόρτωσης, ειδικά εάν υπάρχει μεγάλος όγκος φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες σας καλό είναι να είναι κάτω των 100 KB και όχι περισσότερες από 10 σε κάθε σελίδα. Σκοπός είναι το μέγεθος της σελίδας να μην ξεπερνάει συνολικά το 1,5 MB, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπόλοιπων στοιχείων (π.χ. κείμενα, εφαρμογές κ.α.) Κάτι τέτοιο αφενός δεν τρώει πολλά δεδομένα από τους χρήστες που περιηγούνται μέσω κινητών τηλεφώνων, αφετέρου φορτώνει γρηγορότερα η ιστοσελίδα.
Ακολουθήστε τα παραπάνω tips για μια αποτελεσματική βελτιστοποίηση ιστοσελίδας!
Αφήστε μια απάντηση